Близо 11 хил. лв. трябва да плати прокуратурата на бившия графичен

...
Близо 11 хил. лв. трябва да плати прокуратурата на бившия графичен
Коментари Харесай

Пребит от полицаи осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Близо 11 хиляди лева би трябвало да заплати прокуратурата на бившия графичен дизайнер в Българска национална телевизия Радослав Божинов. Причината е, че откакто е бил неоснователно пребит от полицията през 2011 година, той е получил и обвиняване, по което по-късно е оневинен. След като към този момент осъди Министерство на вътрешните работи за побоя, в този момент Божинов е спечелил на първа инстанция и дело против прокуратурата за противозаконното обвиняване, се вижда от правосъдните регистри.

Съдия Илиана Станкова от Софийския градски съд отхвърли желае на Божинов за още над 700 000 лв., като се обоснова, че прокуратурата не носи виновност за побоя над него, написа.

Става дума за скандалния случай на полицейско принуждение в центъра на София от 2011 година, последвалите мнения на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че Божинов е бил доста пийнал и е нападнал служителите на реда. След това младежът бе упрекнат и оневинен 6 години по-късно.

Божинов беше обичай от служители на реда през нощта на 14 април 2011 година на бул. " Фритьоф Нансен " покрай НДК. Тогава той опитвал да спре такси след концерт и поради паркираните на пътното платно коли слязъл на платното, с цел да бъде видян. До него спрял червен " Опел Астра "  с двама непознати цивилни. Питали го какво прави, той споделил, че чака такси. Единият мъж излязъл от колата и тръгнал към Божинов, като за секунда посочил карта и споделил, че е служител на реда, след което изискал персоналната карта на младежа. Божинов отвърнал, че не знае той кой е, не е видял неговата карта и опитал да се отдалечи. Това изнервило мъжете и те го догонили, поставили му белезници и го блъснали с юмруци. Той се изплашил и почнал да вика за помощ и че го отвличат. Други трима младежи станали очевидци на случилото се, се намесили, с цел да оказват помощ на Божинов, защото помислили, че го отвличат. Цивилните служители на реда им споделили да не се занимават, с цел да " не го отнесат "  и те, като декларирали, че са служители на реда. Младежите не повярвали, почнала битка сред двете групи, след което към този момент пристигнали и униформени служители на реда.

След близо денонощие в ареста Божинов беше освободен, само че прокуратурата упрекна него и тримата младежи в оказване на опозиция на властта. Делото завърши шест години по-късно с оправдателни присъди, които прокуратурата не стачкува, откакто в края на процеса и служителите на реда признаха, че евентуално не са били разпознати от подсъдимите. Съдът пък написа, че обвиняванията са несъставомерни, тъй като служителите на реда са били без униформи и не са се легитимирали. Прокуратурата отхвърли да проверява полицейско принуждение, като одобри, че контузиите не са нанесени на Божинов съзнателно.

Тримата мъже, пробвали да оказват помощ на Божинов, също осъдиха прокуратурата за по 15 000 лв. обезщетение за противозаконните си обвинявания. Самият Божинов още преди 5 години осъди Министерство на вътрешните работи да му заплати 25 000 лв. за противозаконен арест и за полицейското принуждение, при което му беше строшен носът и му бяха избити елементи от зъбите.

Преди две години Божинов заведе и делото против прокуратурата за нелегално обвиняване. В исковата си молба той написа, че след освобождението си е претърпял интервенция на носа, а още на идващия ден след задържането е получил позвънявания от доста познати, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов е обявил случая пред медиите. Цветанов обаче разказвал, че Божинов е нападнал служителите на реда и им е оказал опозиция, опитал е да избяга и е бил доста пийнал. Мъжът твърди още, че му била направена и полицейска регистрация, а по-късно при пътни инспекции излизал като " престъпно проявено лице ". Медийният звук и напън пък го принудили да емигрира в Англия още през септември 2011 година, където живее и до през днешния ден, а в България идвал единствено с цел да участва на правосъдните съвещания. Божинов твърди, че след този случай изпитва боязън от служители на реда и прокурори.

Негови другари и сътрудници свидетелстват, че го търсили на другия ден, тъй като не е отишъл на работа, само че най-после той се появил обезобразен. Един от очевидците споделя, че казусът смачкал Божинов, като дни и седмици наред бил в стрес, уплах и се " спичал ", в случай че види полицейска кола.

Съдът обаче присъжда единствено 8000 лв. обезщетение за породените морални вреди на Божинов, вместо поисканите от него 500 000 лв.. Отделно, прокуратурата е наказана да му заплати и 2700 лв. за имуществени вреди поради разноските за пътувания до България по време на делото.

За да присъди по-ниско обезщетение, съдът се базира и на умозаключение на съдебнопсихологична експертиза, съгласно която делото не е предизвикало тежка контузия на Божинов, той съумял е да се оправи с претърпяното, да се приспособява и да сътвори семейство.

Съдия Станкова обаче отбелязва, че въпреки да не може да се търси отговорност от прокуратурата за медийните изяви на представители на Министерство на вътрешните работи, „ немалка част от тях са провокирани от държанието на прокуратурата, изразило се в безпричинно повдигнатото и поддържано обвиняване, което дава съображение на съда да ги вземе поради при решаващата си преценка “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР